L´Associació

L’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi

Sant Jordi va matar el drac a Montblanc, tot rescatant el poble i la seva princesa d’una mort segura. Així ho recull el Costumari Català de Joan Amades. El 1981, un grup de joves de diferents entitats folklòriques i de cultura popular montblanquines van voler reivindicar l’esplendorosa història de la vila a l’Edat Mitjana. L’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi va néixer el 1987, esperonada per l’empenta i la il·lusió d’uns montblanquins engrescats en la recuperació d’aquest element essencial de la cultura catalana. També amb les ganes de situar altre cop Montblanc al mapa de les festes més importants del país.

L’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi va néixer el 1987, esperonada per l’empenta i la il·lusió d’uns montblanquins engrescats en la recuperació d’aquest element essencial de la cultura catalana.

Associacio Img

Aquell mateix any, a la plaça Major, es va representar la primera llegenda de Sant Jordi. L’any següent, es va completar amb la primera celebració de la Setmana Medieval. D’aleshores ençà, la festa ha anat creixent, sense perdre mai el seu caràcter popular i transversal, en una festa organitzada pels socis de l’Associació.
Fora de les muralles, el reconeixement ha arribat amb la declaració de Festa d’Interès Turístic per la Generalitat i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà (1993) i per l’Estat espanyol (1997), entre altres premis.

La Setmana Medieval es celebra els dos caps de setmana que volten la Diada de Sant Jordi, el 23 d’abril. Compta amb un extens programa d’actes, que es renova parcialment cada edició i s’enriqueix amb noves aportacions tecnològiques i artístiques.

Els principals actes

Acte01

Representació de la Llegenda de Sant Jordi

És l’acte més emblemàtic i s’hi representen dues funcions. Aquest macro espectacle de llum i música es celebra amb les muralles del segle XIV de fons, on s’hi projecten diferents mappings.

Acte02

Mercat Medieval

És un dels primers que es va celebrar a Catalunya i a l’estat espanyol i aplega a 130 parades, exclusivament de productes artesans, distribuïts pels carrers i places del nucli antic.

Acte03

Dracum Nocte

Espectacle de gran format, que s’ha anat renovant. Un centenar d’actors donen vida a bruixes, barjaules i devots del diable. Explica la història del Drac dels Quatre Elements.

Acte04

Entrega de la Rosa

El 23 d’abril, la comitiva de les quatre cases nobles
dansaran en honor de l’acte d’amor més bell del costumari català, el lliurament que Sant Jordi fa a la Princesa d’una rosa.

L´equip humà

L’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi és una entitat sense ànim de lucre. El seu únic objectiu és l’organització de la Setmana Medieval.

L’ànima de l’entitat són els de quasi 800 associats, que amb el seu esforç, il·lusió i recursos fa possible la festa. La junta directiva està formada per 17 persones, escollides per l’assemblea general. La primera presidenta de l’entitat va ser Maria Pujadas. Les diferents tasques es porten a terme a través de comissions i gràcies a un sòlid voluntariat sense el qual la festa no seria possible.

Aquests són els presidents i presidentes que ha tingut l’entitat al llarg de la seva història:

  • Maria Pujadas
  • Joan M. Viñas
  • Enric Balauder
  • Carme Pallàs
  • Joan Gómez
  • Joan Roig
  • Joan López
  • Maties Martí

Membres de l’actual Junta directiva 2020-2024

Maties Martí


President

Josep Ardila

Vice-President

Agnès Ribó

Vice-presidenta

Arnau Porta


Tresorer

Cristina Molina


Secretària

Vocals: Rebeca Rodríguez, Montserrat Escoté, Gemma Estruch, Alba Bulló, Jordi Margalef, Sílvia Pallissé, Francesc Pallissó, Laia Pere, Sergi Rebollo, Jordi Ferran, Jordi Puigdengoles i Pepe Valero.

Vestuari i manual de bones pràctiques

En tots els aspectes de la festa, durant la Setmana Medieval es vetlla per aproximar-se, el màxim possible, al moment històric que es recrea. El vestuari és un dels elements decisius. Així, cal el vist-i-plau de la Comissió de Vestuari de l’Associació per a participar-hi.

Prement aquí, us podreu descarregar un PDF amb un “Recull de bones pràctiques” on trobareu totes les indicacions i dibuixos per confeccionar-vos el vostre vestit, així com també altres normes i recomanacions per a participar a la Setmana Medieval. Si ho preferiu, l’Associació disposa d’un fons de lloguer de vestits. En tot cas, per a qualsevol dubte, poseu-vos en contacte amb la Comissió de Vestuari. A l’apartat “Contacte” hi trobareu totes les dades.

Ask for information

Contact our team of professionals for more information, we are happy to assist you.


Pas 1 de 3 - Identificació

Introdueix el teu DNI per tal de confirmar que siguis soci i sòcia de l’Associació Medieval i puguis exercir el teu dret a vot.
* Només es permetrà un vot per persona i DNI.