Notícies

Dilluns, 16 d'abril de 2018

La Setmana Medieval de Montblanc estrena un campament de poble i recupera la representació de les Corts Catalanes del 1414

Enguany, l'espasa d'honor de l'Associació Medieval s'atorga a Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural


La 31a Setmana Medieval ja ho té tot a punt per l’inici de la festa, que comença aquest divendres i es clourà el 29 d’abril, organitzada per l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Aquest matí, s’han presentat al sala de plens de l’Ajuntament de Montblanc les principals novetats. Així, en destaca l’obertura d’un nou espai de recreació històrica permanent i durant els dos caps de setmana: el campament de poble. Se situarà al portal i a la muralla medieval de Sant Jordi, tot connectant-se amb l’espai de l’escola cavalleresca. Joan López, president de l’Associació Medieval explica: «En aquesta zona, ja hi ha els oficis artesans que també s’hi mantindran. Volem mostrar la vida quotidiana de la gent corrent durant l’Edat Mitjana i, alhora, incentivar la participació de gent vestida de poble i posar en valor el seu paper en la festa».

Una altra de les novetats és la recuperació de la representació de les Corts Catalanes que van tenir lloc a Montblanc el 1414, després del Compromís de Casp i amb el nou rei castellà Ferran d’Antequera presidint-les. Unes corts que van acabar sense acord. L’espectacle tindrà lloc a l’església de Sant Maria i representa fidelment aquell moment decisiu de la història de Catalunya. En aquest acte de cloenda i al finalitzar l’espectacle, es lliurarà l’espasa d’honor de l’Associació Medieval. Aquest reconeixement es fa anualment a la trajectòria en defensa de la cultura, les tradicions i enguany s’atorga a Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. L’espasa serà recollida per la seva companya, Txell Bonet, que serà rebuda també a l’Ajuntament de Montblanc. 

Alta participació

Durant els dos caps de setmana, Montblanc espera rebre milers de visitants. En aquests moments, el ritme de venda d’entrades pels dos espectacles de pagament, la Llegenda de Sant Jordi i el Torneig Medieval Nocturn és accelerat. D’altra banda, les entrades per assistir al Sopar Medieval ja s’han esgotat des de fa dies. La Llegenda és l’espectacle més emblemàtic de la festa i enguany serà retransmès en directe per TAC12, el 21 d’abril a les 11 de la nit. «L’any passat, la celebració de l’aniversari dels 30 anys, amb l’estrena de l’impressionant drac de la Llegenda, ha augmentat encara més les ganes de participar a la festa dels montblanquins, així com també el ressò fora de la vila», assegura Joan López. Així, els alumnes de tercer de primària dels centres escolars montblanquins han gravat enguany la tornada de al cançó «De Princesa a Reina», de Jordi Cartanyà i Maria Jacobs, que tanca la representació de la Llegenda. 

Al costat dels grans espectacles ja tradicionals, l’entitat manté l’aposta per impulsar els de petit format i els infantils: es faran 62 actuacions d’una vintena d’espectacles gratuïts, a les diferents places i carrers i durant els dos caps de setmana, on també s’hi situaran una vintena de tavernes. Com és tradicional, la festa s’encetarà la tarda del 20 d’abril, amb el pregó de l’escriptora i periodista Empar Moliner i la sortida de la comitiva reial. Aquella mateixa nit ja tindrà lloc l’espectacle de la Dracum Nocte, al que seguirà el correfoc i el concert amb els grups Smoking Souls i Suu, que enguany organitza l’Associació Juvenil Barjaula. El concert de Les Nits Malignes serà l’endemà, amb la formació basca Juantxo Skalari&La Rude Band i els catalans Pirat’s Sound Sistema. Una altra de les novetats d’aquesta edició és «Petons per Sant Jordi», una iniciativa d’Enric Lucena, que fotografiarà el 21 d’abril a persones vestides de medievals fent-se un petó. 

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, remarca la «col·laboració i simbiosi» entre l’Ajuntament i l’Associació Medieval en la gestió de la festa. Joan López agraeix el suport de l’Ajuntament, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Generalitat de Catalunya i els patrocinadors empresarials que contribueixen a fer possible, any rere any, aquesta festa declarada d’interès turístic a Catalunya i a l’Estat espanyol. El Consell Comarcal estrena enguany un pla específic de recollida de brossa selectiva durant l’esdeveniment. 

Atenció als mitjans de comunicació:

premsa@setmanamedieval.cat

Núria T: 618 110 940

Eva T: 661 859 015