Notícies

Dilluns, 15 d'abril de 2019

La Setmana Medieval de Sant Jordi estrena «Justa i Honor», un nou espectacle nocturn al pont Vell de Montblanc

El Campament de poble s'amplia al llarg de la muralla de Sant Jordi · El president Quim Torra clourà la festa i rebrà l'espasa d'honor de l'entitat


Tot a punt per a una nova edició de la Setmana Medieval de Sant Jordi, que enguany començarà la diada del 23 d’abril i acabarà el 5 de maig. Aquest matí i al saló de plens de l’Ajuntament de Montblanc, s’han presentat  les principals novetats d’aquesta 32a edició. La festa organitzada per l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi estrenarà un nou espectacle nocturn de gran format, el dissabte 4 de maig, anomenat «Justa i Honor», amb una sola representació prevista per a uns 900 espectadors i la participació d’uns 200 actors. Aquest torneig nocturn narra amb bellesa i intensitat una història cavalleresca, amb emocionants combats a cavall i lluites cos a cos. El gran espectacle estrena també escenari, i tindrà lloc al Pont Vell romànic, un espai a l’entorn del riu Francolí acabat de remodelar. Joan López, president de l’Associació Medieval explica: «És un espectacle nou, el segon més important de la festa, que es tira endavant gràcies a l'entusiasme i el compromís d’un grup de persones. També donem vida a un nou espai, el del riu, que ja comença a prendre forma. Estem molt engrescats». 

Una altra de les novetats destacades és el creixement del «Campament de poble», que es va estrenar l’any passat. Aquesta recreació històrica de la quotidianitat de l’estament popular a l’Edat Mitjana es va representar al voltant del portal de Sant Jordi. A més de mostrar al visitant escenes de la vida diària, la recreació també vol incentivar la participació a la festa de la gent vestida de poble. La bona acollida quant a participació i també el públic en motiva enguany l’ampliació. Així i des del portal, el Campament abastarà tota la muralla de Sant Jordi, on també hi haurà el ja tradicional l’espai dedicat als infants, l’Escola Cavalleresca. També és novetat l’estrena de la «Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi», creada pel montblanquí Jordi Cartañá i en la qual col·labora l’Associació Medieval. La cantata està editada en un llibre-cd per La Musca, i el 3 de maig, la interpretaran més de 400 alumnes de cicle mitjà de totes les escoles de la Conca de Barberà. 

La Diada de Sant Jordi, el  23 d’abril, marcarà l’inici d’aquesta Setmana Medieval, amb «L’Entrega de la Rosa» a la muralla. Aquest espectacle ple de color, danses i música celebra la tradició que situa a Montblanc l’escenari de la llegenda nacional. La benvinguda a la festa serà el divendres 26 d’abril amb el pregó, que enguany és a càrrec de Màrius Serra. Des del balcó de la Casa Desclergue i amb totes les comitives, l’escriptor ha promès un «pregó medieval» per convidar vilatans i forasters a gaudir intensament dels 10 dies de festa. Un any més, Montblanc espera rebre milers de visitants. El ritme de venda d’entrades és molt bo, fins i tot millor que altres anys. Els tiquets pel Sopar Reial, per unes 400 persones, es van exhaurir en menys de dues hores. Per a la primera sessió de l’espectacle principal, «La Representació de la Llegenda de Sant Jordi», ja sols queden 100 entrades. El ritme de venda per a la segona sessió és més a pausat, com és habitual, però la previsió és que s’acceleri. Cada any veuen la representació de la llegenda uns 3.000 espectadors en les dues sessions nocturnes. Enguany, tindrà lloc el 27 d’abril, amb la participació d’uns 200 actors, foc i projeccions sobre la muralla del s.XIV.  

A la Setmana Medieval de Sant Jordi també es podran veure una seixantena de representacions d’una vintena d’espectacles de petit format, pels carrers i monuments de la vila, a càrrec de companyies professionals i adreçats a tots els públics. En l'àmbit teatral, repeteix al claustre de Sant Francesc la representació de la llegenda de Sant Jordi pels més menuts de la casa, els dos caps de setmana. També es manté el Mercat de Vins i Caves de cellers de la DO Conca de Barberà a la plaça de Santa Maria, i la mostra d’oficis i el mercat medieval a la plaça Major i als carrers del voltant. Les Nits Malignes, la gran vetllada nocturna de concerts, tornarà a portar enguany a Montblanc a grups de primera fila el 27 d’abril, al pavelló del Casal Montblanquí. Els cap de cartell són el grup valencià Smoking Souls, acompanyats de Crim i de DJ Sendo. 

El president Quim Torra, espasa d’honor

La representació de les Corts Catalanes que van tenir lloc a Montblanc el 1414, després del Compromís de Casp i amb el nou rei castellà Ferran d’Antequera presidint-les, es va recuperar l’any passat com a cloenda de la Setmana Medieval. L’acte tindrà lloc a l’església gòtica de Sant Maria i representa fidelment aquell moment decisiu de la història de Catalunya. Al finalitzar l’espectacle, es lliura l’espasa d’honor de l’Associació Medieval, un reconeixement de l’entitat a la defensa de la cultura i les tradicions que enguany recaurà en el president de la Generalitat, Quim Torra. «Coneix bé la festa, perquè ja en va ser pregoner quan era director del Born Centre Cultural, i té un vincle amb la Setmana Medieval», explica Joan López. 

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha agraït «l’esforç ingent que fa possible la Setmana Medieval. Una festa que és de la gent que la fa i de la que hi participa. Amb un model singular i d’èxit, organitzada per l’Associació Medieval amb el suport de l’Ajuntament». De la seva banda, Joan López ha agraït «tenir l’Ajuntament sempre al costat», així com el compromís de la resta d’institucions, patrocinadors empresarials i totes les persones que fan possible la festa medieval de Catalunya. 

Atenció als mitjans de comunicació:

premsa@setmanamedieval.cat

Núria T: 618 110 940

Eva T: 661 859 015