Notícies

Dilluns, 19 d'abril de 2021

La 34a Setmana Medieval de Sant Jordi es celebra a partir d'aquest dijous, amb les entrades exhaurides

Torna la festa medieval de Catalunya a Montblanc, entre el 22 i el 25 d'abril i amb totes les mesures de seguretat · L'espasa d'honor serà enguany pel Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya


Després de l’aturada obligada per l’inici de la pandèmia l’any passat i el confinament domiciliari, Montblanc es prepara per celebrar una nova edició de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Si bé en un format escurçat quant a dies i sota el confinament comarcal, la nova junta de l’entitat organitzadora, l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi i tots els associats han redoblat esforços per celebrar-la de forma segura. Alhora serà fidel a l’esperit de la festa medieval de Catalunya, que és pionera en l’àmbit de la recreació històrica, amb una trajectòria de 34 anys. 

El president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Maties Martí, explica: «No ha estat fàcil. La nova junta hem hagut de tirar-la endavant amb reunions virtuals, amb les dificultats organitzatives que comporta per una festa col·lectiva com la nostra. Però en teníem moltes ganes. A més, estem convençuts que la cultura no solament és un àmbit segur, sinó un imprescindible per la societat. Hem sumat esforços per muntar una Setmana Medieval que serà diferent, més propera amb el públic de la comarca, però igual de genuïna i alegre». 

Enguany, no hi haurà actes pels carrers, per tal de poder controlar en tot moment els aforaments dels espectacles a causa de la pandèmia. Tots els actes són amb reserva prèvia de localitats, fins i tot els gratuïts. Les entrades ja s’han exhaurit. Per això, l’Associació demana que si algú no pot assistir a algun acte, les retorni a través del mateix web de compra per satisfer la demanda pendent. Les encara disponibles es poden reservar al web www.setmanamedieval.cat on també es pot descarregar el programa. Els escenaris principals del espectacle seran el capdamunt de la muralla  - tram conegut com «El Foradot» - i l’antic convent de Sant Francesc.

La Setmana Medieval començarà aquest dijous, 22 d’abril, amb el tradicional pregó que enguany farà la comunicadora montblanquina Candela Figueras, acompanyada dels balls de Banderes, Dúcties, Faranduleres i Nobles. La Diada de Sant Jordi, aquest divendres, ja obrirà el mercat i la mostra d’oficis a la tarda, que serà de format molt més reduït i també amb reserva d’entrades.

L’espectacle més emblemàtic de la festa, la «Representació de la Llegenda de Sant Jordi», es celebrarà el dia 23 a la nit, aquest cop en una única sessió, i havent reduït l’aforament dels 3.000 espectadors als 600. «Aquesta disminució d’ingressos provoca que enguany no es faci el mapping a la muralla» durant l’espectacle, remarca Martí. A més, la Llegenda involucra normalment unes 400 persones, però enguany també se’n limita el nombre d’actors per complir amb les mesures de prevenció. El president de l’entitat ha explicat: «Hem seguit la normativa de la Federació de Passions de Catalunya, i a més la Llegenda és a l’aire lliure... Complim tota la normativa». El dissabte al migdia es celebrarà l’Entrega de la Rosa de Sant Jordi a la Princesa i a la nit, el nou espectacle «Nit trobadoresca», que fusiona la part teatralitzada del «Sopar Medieval» i de les «Rondes Trobadoresques», entre altres actes. 

El diumenge 25, la cloenda també es redissenya amb un espectacle anomenat «La nostra normalitat». Durant aquest acte es lliura cada any l’espasa d’honor de l’Associació Medieval, un reconeixement de l’entitat que enguany s’atorgarà als qui han estat en primera línia combatent contra la pandèmia, el Consell de Col•legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya. En representació, es lliurarà a la degana a Tarragona, Estrella Martínez Segura.

La «Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi», creada per la Factoria Bram i amb les veus de Joan Reig i Maria Jacobs, ha estat portada per l’Associació Medieval a Nova York. Així, aquest dissabte i en el marc de la setmana «Sant Jordi in New York», organitzada pel Farragut Fund for Catalan Culture in the U.S. i el Catalan Institute of America, amb el suport de la Fundació Ramon Llull i el DiploCat. El sis episodis d’aquesta cantanta, dirigida al públic infantil i que explica la llegenda tradicional amb una visió de gènere modernitzada, es podrà veure aquest dissabte en una projecció que també comptarà amb una presentació de la Setmana Medieval de Sant Jordi. L'objectiu és que les dues entitats continuïn treballant en projectes junts de cara als propers anys, i que Sant Jordi a Nova York es vinculi també amb la Setmana Medieval. La cantanta ja es pot veure al canal de YouTube de la Factoria Bram. 

A la presentació d’aquest matí, a l’Ajuntament de Montblanc, ha assistit l’alcalde Josep Andreu que ha assegurat: «Fem una crida als montblanquins i montblanquines a participar a la festa. Per tothom, també els qui vinguin de fora ho fem des de la tranquil·litat que ens donen les dades sobre la pandèmia a Montblanc i l’esforç de l’Associació Medieval en prendre totes les mesures de prevenció».

Atenció als mitjans de comunicació:

premsa@setmanamedieval.cat

Núria T: 618 110 940

Eva T: 661 859 015