Montblanc entregarà la primera rosa de Catalunya

12 d'abril 2024

Tot a punt per celebrar una nova edició de la Setmana Medieval de Sant Jordi de Montblanc, que enguany anirà del 19 al 28 d’abril de 2024. Aquest matí, al Portal de Sant Jordi de Montblanc, s’han presentat les principals novetats d’aquesta 37a edició i ho ha fet la Família Reial, el president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Maties Martí i l’alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó. La festa organitzada per l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi aposta enguany per diferents actes de nou format i per consolidar els canvis realitzats en anys anteriors.

La principal novetat de la festa d’aquest 2024 serà l’acte inaugural de la 37a Setmana Medieval, Montblanc, capital de la llegenda catalana més universal, acollirà l’entrega de la primera rosa de Catalunya. Cada any amb una cerimònia protocol·lària, una personalitat destacada oferirà a la vila la primera rosa del país, i d’aquesta manera s’iniciarà simbòlicament la festa i la diada de Sant Jordi a Catalunya. De fet, la rosa s’ha presentat aquest divendres i durant tota la setmana es podrà visitar i fotografiar a l’antic hospital de Santa Magdalena de Montblanc. El portant d’honor de la primera rosa de l’any serà el periodista i presentador Espartac Peran.

Una de les principals novetats d’aquest 2024 és un nou espectacle de la Dracum, que després d’arribar a les 25 edicions s’ha apostat per fer un canvi. Es presenta una nova història, amb nous personatges i vídeo projeccions a la muralla. Seguint, però amb l’essència de la invocació del drac i dels quatre elements. També presenta un canvi d’ubicació, aquesta vegada serà Al Foradot, el mateix divendres a les 10 de la nit.

Per aquest espectacle s’ha de comprar entrades a setmanamedieval.cat.

Del primer cap de setmana en destaca la Llegenda de Sant Jordi que l’any passat va estrenar un nou guió, mappings i música renovada. També Les Nits Malignes, el dissabte 20 d’abril, la gran vetllada nocturna de concerts, que tornarà a portar enguany a Montblanc a grups de primera fila al pavelló del Casal Montblanquí. Els caps de cartell són CRIM i Xavi Sarrià, a més a més, dels discjòqueis Pd Peting. Per tancar el primer cap de setmana, el diumenge a les 6 de la tarda i repetint el mateix format que l’any passat, Al Foradot hi haurà l’acte d’entrega de la Rosa a la Princesa, en un acte ple de color on actuaran, el ball de Banderes, les Dúcties, les Faranduleres, les Donzelles i Nobles.

Durant els dos caps de setmana es podran veure una vintena d’espectacles de petit format, pels carrers i monuments de la vila, a càrrec de companyies professionals i adreçats a tots els públics. En l’àmbit teatral, repeteix al claustre de Sant Francesc la Cantata teatral: “La llegenda de la princesa i Sant Jordi”, un espectacle ple de música, on els més menuts podran gaudir i cantar. Una altra novetat d’aquest 2024 és el canvi d’ubicació del Mercat de Vins i Caves de cellers de la DO Conca de Barberà que per tal que hi hagi una millor circulació pels carrers i places de la Vila Ducal aquest mercat se celebrarà al Fossar de la muralla de Sant Francesc. El que continuarem veient serà la mostra d’oficis i el mercat medieval a la plaça Major i als carrers del voltant, a més a més, de l’escola cavalleresca i del campament de poble.

Pel que fa al segon cap de setmana destaquen les Rondes Trobadoresques, el Sopar Medieval, el Torneig Medieval Nocturn i la Bevenda dels portals, als quals assisteixen milers de persones. Diumenge a la tarda serà el torn de l’acte de cloenda que també canvia de format respecte els altres anys. L’acte que servirà per entregar l’espasa d’honor se celebrarà a les 6 de la tarda a l’Església de Santa Maria i recrearà la coronació del Rei Pere el Cerimoniós.

D’aquesta 37a edició de la Setmana Medieval també destacar que el dissabte 20 d’abril hi haurà la recepció oficial als representants de la ciutat de Monção, ciutat que l’estiu passat va firmar a Bessel, conjuntament amb altres ciutats europees el compromís de la Futura Ruta Cultural Europea de les Festes que tenen a Sant Jordi i el Drac com a protagonistes. La seva festa, és el “Corpo de Deus – Coca de Monção”, esdeveniment de més rellevància del seu calendari cultural, que valora l’etnografia popular i afirma la identitat col·lectiva del poble i del territori monçanense.

Entrades a la venda, únicament a Internet

Les entrades de tots els espectacles de la 37a Setmana Medieval ja estan a la venda a setmanamedieval.cat. Al portal web podreu trobar les últimes entrades pel Sopar Reial, també per la primera i segona sessió de l’espectacle principal, «La Representació de la Llegenda de Sant Jordi», així com per les «Les Nits Malignes», el «Torneig Medieval Nocturn», «La Bevenda», els «Jocs medievals a cavall» i els espectacles dirigits a un públic familiar com la «Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi».

L’alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó, ha fet èmfasis que s’espera que sigui una Setmana Medieval amb molta participació. Per acabar la presentació de la 37a Setmana Medieval de Montblanc, el president de l’Associació, Maties Martí, ha agraït el suport de l’Ajuntament, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Generalitat de Catalunya i els patrocinadors empresarials que contribueixen a fer possible aquesta festa. Com també agraeix la participació a totes aquelles persones que fan possible portar música color i vida a la Vila durant aquests dies de la Festa.

Programa d’actes de la 37a edició de la Setmana Medieval: setmanamedieval.cat

Ask for information

Contact our team of professionals for more information, we are happy to assist you.


Pas 1 de 3 - Identificació

Introdueix el teu DNI per tal de confirmar que siguis soci i sòcia de l’Associació Medieval i puguis exercir el teu dret a vot.
* Només es permetrà un vot per persona i DNI.